Waarom kunnen we de gemeenteraad vergelijken met een orkest?
Het succes van een raad ligt in het vermogen om diverse meningen samen te brengen tot een waardevol besluit. Een groep muzikanten met slechts één instrument kan mooie muziek maken, maar zal nooit een symfonie voortbrengen. Het ideale beeld van een raad is dat raadsleden met verschillende achtergronden, opvattingen en achterban gezamenlijk een inhoudelijke discussie voeren om tot een besluit te komen. Juist door de verschillende perspectieven kunnen betere besluiten worden genomen. Net zoals een monocultuur in de natuur niet kan overleven, heeft besluitvorming verschillende invalshoeken nodig.
Een andere parallel is dat de vraagstukken waar de raad zich over buigt complex zijn. Net zoals het Concertgebouw kamerorkest niet “Altijd is Kortjakje ziek” als hoofdprogramma zal uitvoeren, bespreken raadsleden juist de dossiers waar meningsverschillen over bestaan. Als iedereen het eens is, volstaat een hamerstuk met eventueel een stemverklaring. Sinds de decentralisaties en de invoering van de Omgevingswet is het raadswerk aanzienlijk complexer geworden. Met andere woorden, het muziekstuk, ofwel het bespreekstuk, wordt steeds ingewikkelder.
Het bespelen van een enkel muziekinstrument is al moeilijk en vereist oefening, laat staan het samenspelen met andere instrumenten. Het is een ware kunstvorm om verschillende klanken samen te brengen tot een prachtig geluid. Helaas gaat dit in de praktijk vaak mis binnen raden. Raadsleden graven zich in hun eigen standpunt, ofwel hun eigen geluid, in en willen dit zo luid mogelijk laten klinken.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het raadsorkest optimaal klinkt?