Het is ook geen gewone training, want in de middag gaan we On Stage en wordt iedereen opgenomen met een professionele camera, want iedereen heeft een verhaal dat het waard is om gezien en gehoord te worden.
Iedereen kent de PowerPoint presentaties die niet blijven hangen ondanks dat de spreker echt zijn/haar best doet. Hoe komt dit? Het zijn de verhalen die we herkennen die ons raken. Het is de echtheid van mensen die ons kippenvel geeft. Juist het persoonlijke verhaal mist bij veel PowerPoint presentaties en daarom blijft er zo weinig hangen. In dit blog 5 tips waarmee de deelnemers van de On Stage Masterclass in slechts één dag hebben gezorgd voor een onvergetelijk optreden.
Op de vraag: Hebben jullie er zin in komt het antwoord: Ja, maar we vinden het ook spannend. De vrouwen in de zaal zijn nerveus en terecht, want als je jouw verhaal gaat delen staat er vast wel iemand klaar om kritiek te leveren. Ik kan het niet mooier verwoorden dan Brené Brown:
“There are a million cheap seats in the world today filled with people who will never be brave with their own lives, but will spend every ounce of energy they have hurling advice and judgement at those of us trying to dare greatly. Their only contributions are criticism, cynicism, and fear-mongering. If you’re criticizing from a place where you’re not also putting yourself on the line, I’m not interested in your feedback”
De persoon die de quote: “feedback is een cadeautje” heeft bedacht zou ik graag een keer spreken onder het genot van een glas wijn, want feedback is super waardevol, maar doet ook gewoon pijn. Ik ben één van die mensen die het graag goed doet, die niet wil teleurstellen en die waarde wil toevoegen. Ik kan mantra’s herhalen zolang als ik leef, maar dit zit er zo diep in, dat ik gewoon moet accepteren: I care! Het mooie aan Brené Brown is dat ze waarde van feedback ziet, maar het gewoon zat is dat ze kritiek krijgt van mensen die zelf aan de zijlijn staan. Dus laat kritiek geen reden zijn om jouw verhaal niet te delen met de wereld.
Het is natuurlijk belangrijk dat je een thema kiest dat je ook echt aan het hart gaat. Het is vervolgens heel verleidelijk, om de titel van de Talk te laten lijken op een beleidsnota of op een PowerPoint titel, zoals:
Je valt al in slaap bij de titel. Door de Why-vraag van Simon Sinek te stellen kom je tot de essentie waarom iets echt belangrijk is. Hieronder staat een prachtig filmpje van Karin van der Plas. Ze begon met een beleidsnota achtige titel. Op de vraag: Waarom is Noabourschap belangrijk antwoordde ze: Mensen die eenzaam thuis zitten krijgen de kans om waarde toe te voegen aan het leven van iemand anders. De titel is geworden: Noarbourschap maakt het leven zinvol!
Na de eerste twee tips durf je jouw verhaal te delen en heb je een pakkende essentie/titel. Nu is het tijd voor de bouwstenen van een pakkend verhaal. Deze tips zijn gebaseerd op het boek Talk like TED van Carmine Gallo en helpen om een onvergetelijk optreden op te bouwen.
Sprookjes en verhalen worden vaak gezien als leuk voor kinderen, maar op enig moment wordt er van ons verwacht, dat we verhaaltjes ontgroeid zijn. Dit is zo jammer, want verhalen hebben volwassenen zoveel te bieden. In On the origin of stories (2009) ontwikkelt Brian Boyd op basis van de evolutietheorie en de bevindingen van de cognitieve psychologie zijn theorie, dat het vertellen van verhalen een cruciale rol speelt in de evolutie van de menselijke soort.
Ons brein is gespecialiseerd in patroonherkenning. Omdat wij sociale dieren zijn, zijn we afhankelijk van het uitwisselen van informatie met soortgenoten. Dankzij de taal kunnen we dat op een intensieve en heel gedetailleerde manier doen: Door middel van verhalen. Verhalen trekken onze aandacht en helpen het gedrag van soortgenoten te doorgronden, zodat we daarop kunnen anticiperen.
Verhalen worden pas interessant als je er een betekenis in ontwaart. En nu zijn we bij de kern, waarom verhalen zo sterk zijn. We denken altijd dat we uniek zijn in ons lijden, ons leven en onze gedachten, maar er zijn heel veel mensen die niet precies zo leven als jij, waarmee je wel veel overeenkomsten hebt. Door het delen van verhalen herkennen we onszelf en worden we geraakt. Het geeft een gevoel van samen en maakt minder eenzaam.
Een verhaal zorgt dat de boodschap gaat leven. Er wordt zelfs geclaimd dat er een neurologische connectie ontstaat tussen de spreker en het publiek. Dit zorgt ervoor dat jouw publiek ook echt gaat voelen wat jij voelt.
In een Talk kan je zowel een eigen verhaal, als een verhaal van een ander, als een verhaal over een product of merk vertellen. Dit verhaal is een belangrijk onderdeel van de Talk, maar je bent nog niet klaar. Daarom gaan we door naar tip 4.
Ons menselijk brein is dol op nieuwtjes. Hoeveel van ons hebben niet de guilty pleasure, om bij de kapper de tijdschriften te lezen die je niet durft te kopen, zodat je toch op de hoogte blijft van het liefdesleven van Andre jr? Van de Talk gaan we natuurlijk geen roddelsessie maken. Door nieuwe informatie te geven, oude informatie anders te verpakken, of een nieuwe zienswijze te presenteren, geef je het menselijk brein een koekje, en het publiek het bevredigende gevoel dat ze iets geleerd hebben.
Het is jammer dat mensen die inhoudelijk heel sterk zijn, het op het podium afleggen tegen mensen die sterk zijn in de vorm. Dit is de tip die ervoor zorgt dat het juist de “vakidioten” onder ons zijn die goed uit de verf komen. Iets nieuws leren stimuleert ons brein op dezelfde manier als gokken en drugs. Je maakt letterlijk dopamine aan als je nieuwe informatie tot je krijgt. De neurowetenschapper Martha S Burns noemt dopamine de “save button” van het brein.
Klinkt leuk, maar hoe dan? De makkelijkste manier is natuurlijk het presenteren van opvallende cijfers. We zijn bijzonder gevoelig voor cijfers, zoals het volgende volledige fictieve voorbeeld laat zien.
Welke zin vind jij het sterkst?
Het droog brengen van cijfers is natuurlijk niet voldoende om jouw publiek hetzelfde gevoel te geven, als het spelen van een video game. Neem een voorbeeld aan Hans Rosling met zijn aanstekelijke enthousiasme voor statistiek.
Heb je geen opmerkelijke cijfers? Geen probleem! Deel een opvallend nieuw inzicht met het publiek. Een mooi voorbeeld is de Talk van Marielle Veerbeek van ZiaZan die ons meeneemt in het effect van kleur.
De laatste tip is optioneel, want net als met humor moet je het niet krampachtig gaan opzoeken. Het mooie gezegde: Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, is niet voor niks vaak gebruikt. Een beeld blijft hangen en dat maakt dat de Talk niet vergeten wordt. Als je dit net als Bill Gates ook nog met humor kan doen, dan krijg je daar absoluut bonuspunten voor.
Op de dag zelf gebruikte Stefanie vd Berg een dalia, om haar woorden kracht bij te zetten.
Het resultaat van de dag: Letterlijk tranen, kippenvel en euforie. De reactie van de deelnemers was hartverwarmend. Zoals Karin van der Plas het uitdrukte:
“De masterclass was spannend….leerzaam….uitdagend en super gaaf om te ervaren dat iedereen een prachtig verhaal heeft, waarin zoveel kracht en overeenkomsten zitten.”
ImpactAll gelooft dat iedereen een verhaal heeft, dat de moeite is om gehoord te worden. Het maakt niet uit of je man of vrouw, jong of oud, bekend of onbekend bent. Ben jij klaar om jouw verhaal met de wereld te delen en wil je meedoen met de OnStage Masterclass? Schrijf je in via: https://www.impactall.nl/training/on-stage-masterclass/