fbpx
Aankomende trainingen

Waarom is invloed uitoefenen moeilijk?

Meer impact en invloed? Je wilt draagvlak voor jouw mening, idee of standpunt. Zolang jouw gesprekspartner hetzelfde denkt is het gesprek leuk, inspirerend en gezellig maar wat als iemand iets anders vindt? Dan gaat het helaas niet altijd soepel. In het filmpje meer achtergrond waarom invloed uitoefenen zo moeilijk is.

Het boek “Thinking fast and slow” van Daniel Kahneman. Het meest briljante boek over het menselijk denken. Het licht op heel veel nachtkastjes, miljoenen exemplaren zijn er verkocht. 

De essentie van het boek is: We hebben twee denksystemen. Die heeft Kahneman na een lange en inspirerende brainstorm, Systeem één en Systeem twee genoemd. En wat is de crux? Systeem één is snel en automatisch en Systeem twee is langzaam, maar wel rationeel. En waarom is dat fijn voor de mensheid? We kunnen dus rationeel nadenken, echter… we hebben de neiging om heel snel over te schakelen naar Systeem één, want Systeem twee kost gewoon heel veel tijd en energie. 

We kunnen nadenken en wiskunde sommen maken, maar het kost zoveel energie dat we dat vaak niet doen. En dan schakelen we naar ons Systeem één en daar zitten heel veel biases in, cognitieve biases. Een daarvan is als iemand echt iets gelooft, dan kan je door middel van feiten en rationele argumentatie, die persoon niet meer van mening veranderen. En wat doen mensen juist op het moment dat ze anderen beïnvloeden? Op het moment dat je tegen de groep zegt: overtuig de ander, beïnvloedt de ander. Wat gebeurt er dan doorgaans? Er komt een stroom aan argumenten. En hoe gaan de anderen dan op die stroom en argumenten reageren? Die gaan dan weer hun mening delen. En dan krijg je een welles/nietes pingpong. En uiteindelijk kom je niet verder.

Dus wat is bewust beïnvloeden? Dat is uiteindelijk dat je rekening houdt met je eigen menselijkheid en de menselijkheid van de ander. En we gaan eens kijken naar, oké… hoe kan je daadwerkelijk brein-vriendelijk zorgen dat jouw boodschap wel overkomt? Ook als jullie aanvankelijk een andere positie hebben!

Wil je jouw overtuigingskracht vergroten? Sluit dan vooral aan bij de training Impact door Invloed.